I en undersökning genomfört av ett amerikanskt forskningsinstitut så rankas ishockey som världens näst mest komplexa sport, med endast boxning före. Vid denna undersökning så togs det hänsyn till vilka fysiska och psykiska egenskaper som krävs för att nå framgång inom respektive idrott.
Denna undersökning bekräftar det som många av oss som jobbar inom ishockey vetat länge, hockey är en komplex sport där många olika egenskaper måste utvecklas för att man ska kunna bli framgångsrik.
Om man ser detta i ett perspektiv utifrån en ungdomsspelare så är det en lång men härlig resa där olika steg skall tas, och där varje steg har ett tydligt syfte.
Ingen resa behöver se exakt likadan ut men utifrån vår erfarenhet så finns det ett antal steg som man som spelare och förälder bör tänka igenom.
1. Intresse/glädje fasen 5-8 år
När vi börjar ta dom första stapplande stegen på isen så känns det som en oövervinnlig klyfta att vi en dag ska hantera pucken i absolut högsta fart på en stor hockeyscen. Här handlar det om att vi föräldrar ska vara positiva energigivare och förstärka det positiva i varje steg. Göra varje tillfälle till något roligt och där vi lämnar isen med ett leende på läpparna varje gång. Att vi lämnar isen med en längtan att få komma tillbaka.
Träning i hockeyskolan och på allmänhetens åkning ska präglas av lekfullhet, kreativitet och glädje. Hinderbanor, stafetter och spel är grunden i vår träning.
2. Kunskapsfasen - 8-9 år
Att lämna hockeyskolan och få starta sitt lag är en milstolpe för många små hockeyspelare. Äntligen är man hockeyspelare på riktigt. Här är det otroligt viktigt att vi gör rätt saker från början, att vi snabbt hjälper våra unga spelare att utveckla dom viktigaste egenskaperna där jag redan från början känner att jag kan bli en duktig hockeyspelare. Dom viktigaste egenskaperna dom 2 första åren är:
Utveckla skridskotekniken på isen. Fokus på framlänges och så snabbt som möjligt skapa en grundkunskap för skridskoposition, frånskjut, kontroll på ytter/innerskär, start och stopp, vändningar. Alla dom delarna som gör att jag kan anpassa mig till pucken, medspelare och motspelare. Om vi fokuserat arbetar med detta dom första 6-9 månaderna så kommer spelarna snabbt känna sig ”duktiga” vilket ytterligare kommer stärka deras intressen för ishockeyn.
Utveckla mobilitet, koordination/motorik samt bålstyrka utanför isen. Redan från början hjälpa utvecklingen på isen genom att jobba med viktiga atletiska områden utanför isen. Barn idag rör på sig mindre och har genom det mindre naturlig motorisk träning genom lek och det behöver vi därför integrera i träningen. Vi kan också över tid börja jobba med klubbteknik och skott utanför isen där vi på ett effektivt sätt kan utveckla rörelsemönster och detaljer som är svåra att göra på isen innan vi bemästrar rätt skridskoteknik.
Fortsätta bygga glädje genom mycket spel och genom att förstärka den positiva utvecklingen vi får genom ett fokuserat arbete inom dom viktigaste områdena. Det finns väldigt få saker i livet som är roligare än att känna att vi utvecklas och att vi är bra på något.
Som förälder så behöver jag förstå att ishockey är en komplex sport som kräver en viss mängd träning för att jag ska utvecklas i den takt som är möjlig. Det handlar inte om att jag måste ha 100 % närvaro men jag kan inte heller ha under 50 %.
Här kan man också komplettera lagträningarna med utvalda aktiviteter på lov, eftersäsong eller sommar för att ytterligare ”boosta” intresset tillsammans med andra som älskar ishockey. Vid val av extraaktiviteter så bör man fundera på vad för innehåll och vilken typ av pedagogik är det mitt barn behöver för att få rätt typ av extraträning.
Vad för typ av träning saknas i min förening/mitt lag som jag skulle behöva komplettera med.
3. Utbildningsfasen 10-12 år
Om vi gjort rätt saker så har vi nu en bas att utgå ifrån där vi kan börja bygga mer komplex funktionalitet, framför allt med kombinationer av skridskoåkning, puckföring och skott. Stort fokus ska fortsatt ligga på detaljerad motorisk träning i stor volym där vi i all större utsträckning automatiserar rörelser och beteenden som vi i ett senare skede ska behärska i hög fart.
Många av oss som jobbat med utveckling av hockeyspelare, både inom lag och i den privata sektorn ser denna period som guldperioden av utveckling. Den största valpigheten är borta, förmågan att fokusera längre stunder börjar infinna sig och vi är öppna och nyfikna för att varje dag lära oss nya saker.
Utveckla skridskoteknik i kombination med olika typer av puckkontroll på isen. Från puckföring, finter, passningar, mottagning till skott. Balans mellan framlänges och baklänges där vi hela tiden blir bra åt båda hållen. Lära oss hantera pucken runt hela kroppen i alla olika lägen, framför kroppen, på förhand, på backhand och bakom kroppen. Skapa teknisk förmåga i alla olika typer av lägen vilket medför att vi oavsett vart pucken är kan lösa problemet/utmaningen.
Fortsätta utveckla mobilitet, koordination/motorik och addera funktionell styrka utanför isen. Skapa större volym av repetitioner genom att träning på och utanför isen synkroniseras vilket medför att inlärning går fortare och därmed intresset. Alla som älskar att dribbla är bra på att dribbla. Alla som älskar att skjuta är bra på att skjuta. Alla som älskar att åka skridskor, är bra på att åka skridskor.
Fortsätta bygga glädje genom mycket spel och genom att förstärka den positiva utvecklingen vi får genom ett fokuserat arbete inom dom viktigaste områdena. Det finns väldigt få saker i livet som är roligare än att känna att vi utvecklas och att vi är bra på något.
Här är det ännu viktigare att du som förälder är objektiv och balanserad för att se vad ditt barn behöver för att komplettera sin träning med sitt lag och hur kan ni använda den typen av extraträning för att ytterligare bygga intresset för ishockey. Är det annan typ av träning som kommer hjälpa mitt barn, är det ytterligare matcher. Hur ska vi kombinera och balansera då vila är en viktig komponent i en långsiktig utveckling.
4. Lära sig tävla fasen 13-15 år
Fokus dom första 4 åren om allt gjorts rätt har hela tiden legat på motorik och koordinationsträning vilket innebär att vi har en ung spelare som behärska många saker ur ett tekniskt perspektiv. Kan svänga lika bra åt alla håll, kan stanna och stoppa obehindrat av vilket ben man står på, kan hantera pucken runt hela kroppen. Har en balans i alla delar, framåt, bakåt, vänster och höger ben, forehand och backhand, listan kan göras lång.
Nu är det dags att ta alla dom Skills spelarna har och sätta in dom i mer specifika perspektiv, nu är det dags att börja lära mig hur jag applicerar det i mer matchspecifika situationer. Vi kallar det för individuell taktik, dvs. hur vi på det mest effektiva sättet ska vinna olika typer av situationer.
Detta steg är ett häftig steg, inte nog med att vi måste lära oss massa tekniska egenskaper, vi måste också lära oss hur vi ska applicera dom på olika situationer, och det med en betänketid som är extremt kort. Nu börjar vi förstå varför ishockeyn är så komplex.
Vi ska också göra det utan att begränsa spelarnas kreativitet och förmåga att se innovativa lösningar. Vi ska ge dom grunder att luta sig emot men inte begränsa dom. Här är rotation av positioner otroligt viktigt, att ge spelarna olika perspektiv, olika utmaningar att hantera. Att lära sig förstå och se spelet från många olika håll.
Här kommer också första perioden av utveckling som vi inte kan styra och påverka, puberteten. Vissa som kommer in tidigt får stora fördelar genom tidig explosivitet och styrka. Andra som är sena kan plötsligt få det väldigt jobbigt och förlora kamper som man tidigare vunnit helt enkelt för att man är mindre.
Här är det viktigt oavsett i vilken fas man är att förstå att den är övergående. Är jag tidig så måste jag se till att jag fortsätter utveckla mina andra färdigheter för fördelen jag har med fart och styrka kommer inte finnas över tid. Här har tränare och föräldrar en viktig roll att hela tiden utmana spelaren att inte välja den enkla vägen hela tiden.
För dom små spelarna så behöver vi stödja dom att hitta lösningar att anpassa sitt spel och utveckla egenskaper som spelförståelse, individuell taktik för att kunna vara den spelare dom vill vara trots att dom är lite sena i utvecklingen.
Här ska du återigen som förälder fundera på vilka områden min förening/mitt lag inte är som starkast. Exempelvis roterar vi positioner och får mitt barn utmaning i olika perspektiv. Finns det tränare som bygger mitt barns hockeyintelligens och hjälper den att ta fram olika lösningar för olika situationer?
5. Hitta sig själv fasen 16-19 år
Att gå från ungdomsspelare till juniorspelare är ett stort och svårt steg. Det finns förväntningar utifrån att man ska vara på ett speciellt ställe/en viss typ av klubb för att lyckas, och ja det är givetvis stor skillnad i resurser och kvalitet mellan dom toppgymnasium som finns och lokala gymnasium.
MEN, det allra viktigaste i denna period är att vara på ett ställe där man ges utrymme att utveckla sig själv både som hockeyspelare och människa. Att man får spela mycket och i avgörande situationer. Att man får spela i alla olika typer av situationer, 5-5, 5-4, 4-5.
Att man mår bra och får glädje av sin hockey, om glädjen inte finns så kommer det vara mycket tufft att orka med den kraftigt ökade träningsdosen.
Av någon väldigt konstig anledning så är det idag också vanligt förekommande att man slutar utveckla sina tekniska färdigheter, att man slutar jobba extra på exempelvis skridskoåkning och klubbteknik. Här har du som förälder en viktig roll, hjälp ditt barn att våga vara sig. själv, att våga gå sina egna vägar och man inte måste göra som alla andra.
Om vi tittar på hur mycket som händer både kroppsligt och i vår hjärna under denna period så är det väldigt konstigt att vi inte gör tvärtom, att vi inte får mer stöd utifrån, hockeymässigt, fysiskt och mentalt.
Under denna period slutar många hockeyspelare och vi tror att en stor orsak är att man inte får hjälp där man är, att många inte beaktar hur viktigt det är att må bra, ha glädje med sin hockey och att man känner att man är viktig.
Bra träning är givetvis väldigt viktig men kan inte ersätta speltid och att man får en chans att utvecklas sin hockeykunskap i matchmiljön.
Som föräldrar är det också viktigt att vi här stöttar våra barn att våga vara den man vill vara, att vi inte kompromissar för mycket med oss själva för att anpassa oss till andra. I slutändan så kommer det inte leda till att man når sina mål
6. Våga tro på sig själv fasen
Om ni tror att det är svårt att gå från ungdom till junior så är det ingenting mot nästa steg, att gå från junior till senior.
Mängden platser som finns tillgängliga blir allt färre för varje steg i processen våra barn tar. När vi når seniordelen av vårt hockeyliv så tävlar vi inte bara emot en stor mängd spelare men när vi tar steget så har vi väldigt liten/begränsad erfarenhet av seniorhockey så det grundläggande förtroendet är väldigt litet. Det må vara så att vi har hockeyskills för att spela på en viss seniornivå men som ung spelare så måste vi ”överbevisa” vår förmåga i en mycket större utsträckning än någon annanstans.
Det finns också strukturer som vi måste jobba oss igenom, äldre spelare som blivit värvade med löften om en specifik roll, och då ska det mycket till för att det ska förändras.
Det finns bara en väg att ta, tänka långsiktigt, jobba hårt och våga tro på sig själv. I slutändan så kommer den spelare som presterar bäst att spela, men det kan ta ett tag innan du får chansen att visa det.
Se till att du tar stöd om du inte får det av din klubb/Coach, du behöver det för att jobba dig igenom situationer som kommer vara utmanande. Se varje misslyckande som en del av processen att lyckas. ”Grit” och att inte ge upp är en karaktär som du behöver ha.
Både jag och Gustav har själva gått igenom alla dessa faser som spelare och vi har Coachat egna spelare från hockeyskolan som idag är seniorspelare på både högsta elitnivå eller som spelare för skojs skull.
Resan om den görs på rätt sätt är fantastisk, inte bara utifrån att utveckla färdigheter inom en specifik idrott utan också för att du kan ha med dig massor av egenskaper som människa.
Tack för att vi får vara en liten del av era barns resa.