3/25/2022

Är hockeyns off ice träning - uppdaterad eller utdaterad?

Definitionen av galenskap är att göra samma sak om och om igen men förvänta sig ett annat resultat!

Citat Albert Einstein

Hur står det egentligen till med träningen utanför isen? Har den utvecklats såsom man kan förvänta sig dom senaste 15 åren? Har vi samma fokus på att förstå träningen utanför isen som vi har på isen? Har vi anpassat träningen utanför isen utifrån våra barns rörelsemönster utanför sin idrott?


Många intressanta frågor och om vi ska ge ett enkelt och sammanfattade svar så är det ett tydligt NEJ!

Vi ser och hör alldeles för mycket träning som är omodern, ineffektiv, tråkigt och inte ger våra spelare rätt typ av träning i relation till ålder och behov. Exempel på ineffektiv träning är:

  • Löpträning med längre distanser för barn/ungdomar som inte är i puberteten. Har ingen eller väldigt liten effekt för spelare vars hjärta och lungor inte är i en tillväxtfas (puberteten).
  • Stor mängd löpträning i form av längre intervaller. Samma argument som längre distanser med tillägg att vi tränar muskler till arbetstidsintervall som inte är tillämpliga för en hockeyspelare.
  • Klassiska och gammal styrketräning såsom armhävningar och situps. Det finns betydligt effektivare övningar med högre kvalitet som bygger specifik hockeystyrka för dom muskelgrupper som är dom viktigaste för en hockeyspelare.
  • Nyare/trendigare styrketräning såsom Cross fit. Träning som ofta ska genomföras i högt tempo där kvalitet för oerfarna utövare som barn och ungdomar ofta leder till dålig kvalitet och risk för skador.
  • All vår träning är kollektiv trots att vi är individuellt utbyggda med olika utmaningar och möjligheter. Hur kommer det sig att vi enbart pratar om nivåindelning på isen, och att det är viktigt där? Varför är det inte viktigt att göra samma sak utanför isen?

Så vad ska vi då göra? Hur kan vi utveckla träningen utanför isen? Svaret är inte komplicerat då det finns väldigt mycket kunskap och forskning kring atletisk träning och utveckling. Kombinerar vi det med modern teknik så kan vi enkelt, effektivt och till en låg kostnad utbilda och ge både spelare och tränare bättre förutsättningar att bedriva en effektiv och rolig träning utanför isen. Några exempel på innehåll:

Stabiliserande styrketräning för hockeyspelare

Att bygga upp den intre bålstabiliteten och kunna aktivera den intre muskulaturen är kritiskt för hockeyspelare för många områden såsom korrekt position överkropp i skridskoåkning, balans och motstånd i närkamper samt explosivitet i finter och skott.

Allmän atletisk förmåga med rörelseinnehåll

Våra barn rör sig allt mindre utanför sina idrotter och det påverkar den allmänna atletiska förmågan och framför allt generell rörelseförmåga. Vi har mätbara värden på mer än 250 spelare som visar att exempelvis rörlighet i fotled, knäled och överkropp hos många är väldigt begränsad. Det är som att köra bil med handbromsen på, vi kan gasa ännu mer men lite händer.

Specific rörelseträning för hockeyspelare

Rörelseträning handlar om att skapa en effektiv atletisk kropp där vi får maximal effekt av varje rörelse. Den kropp som också mår bra och inte skadar sig. Utifrån en kunskap vi har kring begränsningar i rörlighet så måste vi addera mer rörelseträning som del av uppvärmning i våra atletiska pass.

Styrketräning med motorik och koordination

All vår träning ska leda till en utveckling av funktion som skapar effekt i vår idrott. Att då kombinera styrketräning med rörelsemönster och motorik/koordination som vi behöver på isen är smart och effektivt. Exempel på det är frånskjut och armföring i skridskoåkning framlänges eller baklänges, viktförflyttning för klubbteknik eller olika hoppmönster för att bygga explosivitet i frånskjut.

Snabbhetsträning för hockeyspelare

Snabbhet är en komponent som blir viktigare och viktigare. Något som också är väldigt viktig att vi tränar i rätt tid. Vi vill ha rätt typ av struktur och muskler för att vli hockeyspelare. Att träna snabbhet kräver också en djupare kunskap kring innehåll samt träning/vila för att det ska bli effektiv.

Uthållighetsträning för utespelare

Självklart kräver ishockey en viss uthållighet men inte alls i paritet till den typen av träning so genomförs idag och framför alla så ska den göras i rätt ålder. Vi genomför väldigt sällan löpningar som överstiger 45-60 sekunder, träning som är specific för hockeyspelare och som ger rätt typ av uthållighet.

Skillsträning utanför isen

Om du vill blir riktigt bra, så bra att du sticker ut så krävs en stor mängd träning, men också att du tränar på ett smart sätt. Många områden kan och ska tränas utanför isen då det är mer effektivt och finns en tillgänglighet där du kan träna var som helst, när som helst. Det berör områden såsom skridskoåkning, klubbteknik och skott.

Vår stora passion är att hjälpa spelare och Coacher att utvecklas, både som hockeyspelare och människor. Vi söker hela tiden efter nya sätt som utmanar tankarna hur man utvecklar framtidens hockeyspelare. Vi vill våga vara annorlunda, oavsett vad andra tycker om det.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

INDIVIDUELLA SOMMARPROGRAM - TRÄNA FÖR 5 SEK PER DAG:

Vi har kompletta sommarprogram för alla hockeyspelare i Sverige som vill ha individuell utveckling av sina skills och ta nästa steg inför säsongen 2020-21. Både för atletisk träning och klubbteknik.

Våra individuella program kan genomföras var som helst, hemma, i sommarhuset eller på resa. Du har med dig hela programmet i din telefon och får hjälp med videobaserade instruktioner. Alla program består av minst 4 unika träningsprogram anpassade för din ålder och det som är viktigast och mest effektivt att träna i din ålder.

Oavsett om du vill bli snabbare, ha bättre puckkontroll eller vinna mer närkamper så kommer våra program att hjälpa dig.

Vi har en helt ny plattform där alla program är tillgängliga direkt i webbläsaren på din dator, mobil eller padda. Du behöver ingen app och får detaljerade och tydliga videoinstruktioner som hjälper dig att ta nästa steg.


Läs mer om alla detaljer och se alla program: https://www.starzonesports.com/sv/tjanster/individuell-traning